10.07.2025. Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności
Trwają prace nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (projekt UD247). Celem zmian jest dostosowanie przepisów krajowych do prawa unijnego, m.in. w zakresie kontroli, sprawozdawczości i sankcji. Przyjęcie projektu planowane jest na III kwartał 2025 r.
Zmiana zasad powiadamiania GIS o pierwszym wprowadzeniu do obrotu (np. suplementów diety) – ujednolicenie procedur i przepisów karnych.
Usunięcie obowiązku zgłaszania zamiaru wprowadzenia do obrotu niektórych produktów – np. żywności specjalnego przeznaczenia.
Zwolnienie z obowiązku powiadamiania w przypadku żywności wzbogacanej obligatoryjnie.
Likwidacja formy papierowej powiadomień – przejście na system elektroniczny.
Prowadzenie rejestru zgłoszonych produktów przez GIS w systemie SEPIS.
Cyfryzacja procedur rejestracyjnych dla zakładów produkujących i handlujących żywnością niezwierzęcego pochodzenia.
Zaostrzenie kar pieniężnych – m.in. za nieprawidłowe znakowanie, reklamę, działalność bez zgłoszenia, zwiększenie maksymalnej kary do 100-krotności średniego wynagrodzenia.
Nowelizacja ma na celu uproszczenie procedur, poprawę nadzoru oraz wzmocnienie skuteczności egzekwowania przepisów w obszarze bezpieczeństwa żywności.
Aktualności
Doradztwo dla Firm
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251.504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
© 2021 created with VersoGraph
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251.504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Jak skorzystać z usługi ?
Napisz lub zadzwoń do nas. Po ustaleniu kilku szczegółów przedstawimy Ci ofertę współpracy.
Certyfikacja się opłaca
Dzięki wdrożeniu i certyfikowaniu systemu Twoja firma prócz spełnienia wymagań prawnych w przypadku HACCP czy ZKP spełni wymagania dla dostawców dużych sieci handlowych w przypadku IFS co przede wszystkim umożliwi Twojej firmie zdobycie nowych rynków, partnerów handlowych. Współpracujemy z renomowanymi jednostkami certyfikującymi uznanymi zarówno w Europie i na świecie.
Jak działamy
W ramach współpracy pomagamy naszym Klientom rozwiązać problemy dotyczące wdrożenia systemów zarządzania. Dzięki kompleksowej usłudze
Twoja firma dostaje optymalny system w oparciu o nasze wieloletnie doświadczenia i znajomość najlepszych praktyk branżowych wykorzystując głęboką wiedzę i umiejętności naszych konsultantów. Do każdego wdrożenia podchodzimy indywidualnie tak aby zmaksymalizować korzyści dla Twojej organizacji.
Inne Standardy
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Nasza oferta
IFS . HACCP . ISO. ZKP.
ogólnej liczby drobnoustrojów
ogólnej liczby drożdży
ogólnej liczby pleśni
wykrywanie Salmonella w wymazach z powierzchni
wykrywanie Listeria w wymazach z powierzchni
wykrywanie pozostałości białek na powierzchni
wykrywanie pozostałości glutenu na powierzchni
Korzyści wynikające z przeprowadzenia badań :
Weryfikacja skuteczności procesów mycia i dezynfekcji
Spełnienie wymagań standardów i norm np. IFS, BRC, ISO, HACCP ect.
Poprawia bezpieczeństwo poprzez kontrole i badania wewnętrzne.
Poprawia poziom zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących.
Metodologia badania
Standardowa próbka składa się z podłoży kontaktowych: podłoże TTC agar (dla oznaczania bakterii) oraz Rose Bengal agar (dla oznaczania drożdży i pleśni), metoda jakościowo ilościowa.
Pobranie-posiew metodą odciskową
Inkubacja - temperatura 27 – 30 ° C (24 – 48 godzin dla bakterii i 3 dni dla grzybów).
Interpretacja na podstawie wzorca barwnego. Wynik badań mikrobiologicznych Liczba jtk/płytkę
Co robimy;
wykonujemy kompleksowe badania obejmujące pobieranie próbek z powierzchni roboczych oraz z urządzeń i rąk pracowników.
Skontaktuj się aby zamówić badanie
Doradztwo dla Firm
© 2025 created with VersoGraph
Doradztwo dla Firm
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Standardy