01.09.23r. Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) opublikowała nowe zalecenia dotyczące glicerolu w napojach typu slush-ice, zabraniając ich sprzedaży dzieciom poniżej czwartego roku życia ze względu na potencjalne zagrożenie zatruciem. Glicerol może powodować groźne reakcje, takie jak wstrząs, hipoglikemia i utrata przytomności, gdy dziecko spożywa kilka takich napojów. Dodatkowo, objawy zatrucia glicerolem to nudności i bóle głowy.
Napoje typu slush-ice są szczególnie ryzykowne, ponieważ zawierają więcej glicerolu niż inne produkty mrożone, co jest związane z efektem rozmrożonego śniegu. Ocenę ryzyka przeprowadzono na podstawie założenia, że dziecko wypiło 350 ml napoju o najwyższej zawartości glicerolu (50 000 mg/l), porównując to z progiem, powyżej którego mogą wystąpić niepożądane skutki, uwzględniając średnią masę ciała dzieci poniżej czwartego roku życia.
FSA otwiera możliwość dostosowania zaleceń w przyszłości, jeśli zostaną wprowadzone nowe limity glicerolu w żywności.
Aktualności
Doradztwo dla Firm
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251.504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
© 2021 created with VersoGraph
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251.504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Jak skorzystać z usługi ?
Napisz lub zadzwoń do nas. Po ustaleniu kilku szczegółów przedstawimy Ci ofertę współpracy.
Certyfikacja się opłaca
Dzięki wdrożeniu i certyfikowaniu systemu Twoja firma prócz spełnienia wymagań prawnych w przypadku HACCP czy ZKP spełni wymagania dla dostawców dużych sieci handlowych w przypadku IFS co przede wszystkim umożliwi Twojej firmie zdobycie nowych rynków, partnerów handlowych. Współpracujemy z renomowanymi jednostkami certyfikującymi uznanymi zarówno w Europie i na świecie.
Jak działamy
W ramach współpracy pomagamy naszym Klientom rozwiązać problemy dotyczące wdrożenia systemów zarządzania. Dzięki kompleksowej usłudze
Twoja firma dostaje optymalny system w oparciu o nasze wieloletnie doświadczenia i znajomość najlepszych praktyk branżowych wykorzystując głęboką wiedzę i umiejętności naszych konsultantów. Do każdego wdrożenia podchodzimy indywidualnie tak aby zmaksymalizować korzyści dla Twojej organizacji.
Inne Standardy
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
IFS . HACCP . ISO. ZKP.
ogólnej liczby drobnoustrojów
ogólnej liczby drożdży
ogólnej liczby pleśni
wykrywanie Salmonella w wymazach z powierzchni
wykrywanie Listeria w wymazach z powierzchni
wykrywanie pozostałości białek na powierzchni
wykrywanie pozostałości glutenu na powierzchni
Korzyści wynikające z przeprowadzenia badań :
Weryfikacja skuteczności procesów mycia i dezynfekcji
Spełnienie wymagań standardów i norm np. IFS, BRC, ISO, HACCP ect.
Poprawia bezpieczeństwo poprzez kontrole i badania wewnętrzne.
Poprawia poziom zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących.
Metodologia badania
Standardowa próbka składa się z podłoży kontaktowych: podłoże TTC agar (dla oznaczania bakterii) oraz Rose Bengal agar (dla oznaczania drożdży i pleśni), metoda jakościowo ilościowa.
Pobranie-posiew metodą odciskową
Inkubacja - temperatura 27 – 30 ° C (24 – 48 godzin dla bakterii i 3 dni dla grzybów).
Interpretacja na podstawie wzorca barwnego. Wynik badań mikrobiologicznych Liczba jtk/płytkę
Co robimy;
wykonujemy kompleksowe badania obejmujące pobieranie próbek z powierzchni roboczych oraz z urządzeń i rąk pracowników.
Skontaktuj się aby zamówić badanie
Doradztwo dla Firm
© 2023 created with VersoGraph
Doradztwo dla Firm
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Standardy
Kontakt
Jeśli masz szczegółowe pytania dot. naszej oferty, skontaktuj się z nami