10.07.2025Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności

Trwają prace nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (projekt UD247). Celem zmian jest dostosowanie przepisów krajowych do prawa unijnego, m.in. w zakresie kontroli, sprawozdawczości i sankcji. Przyjęcie projektu planowane jest na III kwartał 2025 r.

Kluczowe zmiany:

Zmiana zasad powiadamiania GIS o pierwszym wprowadzeniu do obrotu (np. suplementów diety) – ujednolicenie procedur i przepisów karnych.

Usunięcie obowiązku zgłaszania zamiaru wprowadzenia do obrotu niektórych produktów – np. żywności specjalnego przeznaczenia.

Zwolnienie z obowiązku powiadamiania w przypadku żywności wzbogacanej obligatoryjnie.

Likwidacja formy papierowej powiadomień – przejście na system elektroniczny.

Prowadzenie rejestru zgłoszonych produktów przez GIS w systemie SEPIS.

Cyfryzacja procedur rejestracyjnych dla zakładów produkujących i handlujących żywnością niezwierzęcego pochodzenia.

Zaostrzenie kar pieniężnych – m.in. za nieprawidłowe znakowanie, reklamę, działalność bez zgłoszenia, zwiększenie maksymalnej kary do 100-krotności średniego wynagrodzenia.

Nowelizacja ma na celu uproszczenie procedur, poprawę nadzoru oraz wzmocnienie skuteczności egzekwowania przepisów w obszarze bezpieczeństwa żywności.

Aktualności

 

Doradztwo dla Firm

Verso Konsulting

ul. Kajki 48

62-600 Koło

tel.  515.251.504   (Pn-Pt; 9-17)

mail: biuro@versokonsulting.pl

© 2021 created with VersoGraph

IFS Broker.

ISO 22000.

Alerty prawne.

Nie daj wyprzedzić się Konkurencji

Rozwijaj biznes. Zdobywaj nowe rynki

Wybierz inny standard​

Kariera.

GMP+.

Badania.

ZKP.

HACCP.

IFS Food.

    Nasza oferta

Verso Konsulting

ul. Kajki 48

62-600 Koło

tel.  515.251.504   (Pn-Pt; 9-17)

mail: biuro@versokonsulting.pl


Jak skorzystać z usługi ?

Napisz lub zadzwoń do nas. Po ustaleniu kilku szczegółów przedstawimy Ci ofertę współpracy.

Certyfikacja się opłaca

 

Dzięki wdrożeniu i certyfikowaniu systemu Twoja firma prócz spełnienia wymagań prawnych w przypadku HACCP czy ZKP spełni wymagania dla dostawców dużych sieci handlowych w przypadku IFS co przede wszystkim umożliwi Twojej firmie zdobycie nowych rynków, partnerów handlowych. Współpracujemy z renomowanymi jednostkami certyfikującymi uznanymi zarówno w Europie i na świecie.

 

Jak działamy

 

W ramach współpracy pomagamy naszym Klientom rozwiązać problemy dotyczące wdrożenia systemów zarządzania. Dzięki kompleksowej usłudze

Twoja firma dostaje optymalny system w oparciu o nasze wieloletnie doświadczenia i znajomość najlepszych praktyk branżowych wykorzystując głęboką wiedzę i umiejętności naszych konsultantów. Do każdego wdrożenia podchodzimy indywidualnie tak aby zmaksymalizować korzyści dla Twojej organizacji.

 

 

 

Pozostałe usługi​

KONTAKT

Kontakt

Inne Standardy

 

Verso Konsulting

ul. Kajki 48

62-600 Koło

tel.  515.251504   (Pn-Pt; 9-17)

mail: biuro@versokonsulting.pl

    Nasza oferta

 IFS . HACCP ISO. ZKP.

Kontakt

Badania czystości powierzchni obszaru produkcji i obrotu żywności

Dokonujemy weryfikacji skuteczności mycia i dezynfekcji obszarze produkcji i obrotu żywnością.


Zgodnie z wieloma standardami procesy mycia i dezynfekcji podlegają walidacji. Jednym z badań, które należy wykonać w trakcie walidacji procesów mycia i dezynfekcji, jest sprawdzenie skuteczności mycia.

Zakres oferowanych badań obejmuje oznaczanie:

  • ogólnej liczby drobnoustrojów

  • ogólnej liczby drożdży

  • ogólnej liczby pleśni

  • wykrywanie Salmonella w wymazach z powierzchni

  • wykrywanie Listeria w wymazach z powierzchni 

  • wykrywanie pozostałości białek na powierzchni 

  • wykrywanie pozostałości glutenu na powierzchni 


Korzyści wynikające z przeprowadzenia badań :
 

  • Weryfikacja skuteczności procesów mycia i dezynfekcji

  • Spełnienie wymagań standardów i norm np. IFS, BRC, ISO, HACCP ect.

  • Poprawia bezpieczeństwo poprzez kontrole i badania wewnętrzne.

  • Poprawia poziom zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących.


Metodologia badania

Standardowa próbka składa się z podłoży kontaktowych: podłoże TTC agar (dla oznaczania bakterii) oraz Rose Bengal agar (dla oznaczania drożdży i pleśni), metoda jakościowo ilościowa.
Pobranie-posiew metodą odciskową
Inkubacja - temperatura 27 – 30 ° C (24 – 48 godzin dla bakterii i 3 dni dla grzybów).
Interpretacja na podstawie wzorca barwnego. Wynik badań mikrobiologicznych Liczba jtk/płytkę

Co robimy;

wykonujemy kompleksowe badania obejmujące pobieranie próbek z powierzchni roboczych oraz z urządzeń i rąk pracowników.

Skontaktuj się aby zamówić badanie

Doradztwo dla Firm

 Darmowa wycena

© 2025 created with VersoGraph

Doradztwo dla Firm

Verso Konsulting

ul. Kajki 48

62-600 Koło

tel.  515.251504   (Pn-Pt; 9-17)

mail: biuro@versokonsulting.pl

Standardy

 

Doradzamy.