24.10.2025. Nowe ramy ILSI Europe: naukowe priorytetyzowanie ryzyka mykotoksyn dla bezpieczniejszej żywności
Międzynarodowy Instytut Nauk o Życiu w Europie (ILSI Europe) opracował nowy, oparty na danych model oceny ryzyka mykotoksyn, opublikowany w World Mycotoxin Journal. Celem jest identyfikacja toksyn stanowiących największe zagrożenie dla zdrowia konsumentów i wskazanie obszarów wymagających wzmocnienia działań prewencyjnych.
Nowe ramy integrują ocenę toksykologiczną, narażenie konsumentów oraz skuteczność istniejących środków ochronnych. Testy na produktach zbożowych wykazały, że ochratoksyna A w chlebie i deoksyniwalenol (DON) są najwyższymi priorytetami ryzyka.
System może być łatwo dostosowany do różnych kategorii żywności i warunków klimatycznych. Dla przemysłu spożywczego oznacza to skuteczniejsze zarządzanie bezpieczeństwem łańcucha dostaw, a dla organów nadzoru – naukowo uzasadnione podstawy do ustalania priorytetów kontroli.
Nowe podejście ILSI Europe stanowi przykład zintegrowanego, adaptowalnego i opartego na dowodach narzędzia, które wspiera ochronę zdrowia konsumentów i strategiczne zarządzanie ryzykiem w sektorze żywnościowym.
Aktualności
Doradztwo dla Firm
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251.504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
© 2021 created with VersoGraph
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251.504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Jak skorzystać z usługi ?
Napisz lub zadzwoń do nas. Po ustaleniu kilku szczegółów przedstawimy Ci ofertę współpracy.
Certyfikacja się opłaca
Dzięki wdrożeniu i certyfikowaniu systemu Twoja firma prócz spełnienia wymagań prawnych w przypadku HACCP czy ZKP spełni wymagania dla dostawców dużych sieci handlowych w przypadku IFS co przede wszystkim umożliwi Twojej firmie zdobycie nowych rynków, partnerów handlowych. Współpracujemy z renomowanymi jednostkami certyfikującymi uznanymi zarówno w Europie i na świecie.
Jak działamy
W ramach współpracy pomagamy naszym Klientom rozwiązać problemy dotyczące wdrożenia systemów zarządzania. Dzięki kompleksowej usłudze
Twoja firma dostaje optymalny system w oparciu o nasze wieloletnie doświadczenia i znajomość najlepszych praktyk branżowych wykorzystując głęboką wiedzę i umiejętności naszych konsultantów. Do każdego wdrożenia podchodzimy indywidualnie tak aby zmaksymalizować korzyści dla Twojej organizacji.
Inne Standardy
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Nasza oferta
IFS . HACCP . ISO. ZKP.
ogólnej liczby drobnoustrojów
ogólnej liczby drożdży
ogólnej liczby pleśni
wykrywanie Salmonella w wymazach z powierzchni
wykrywanie Listeria w wymazach z powierzchni
wykrywanie pozostałości białek na powierzchni
wykrywanie pozostałości glutenu na powierzchni
Korzyści wynikające z przeprowadzenia badań :
Weryfikacja skuteczności procesów mycia i dezynfekcji
Spełnienie wymagań standardów i norm np. IFS, BRC, ISO, HACCP ect.
Poprawia bezpieczeństwo poprzez kontrole i badania wewnętrzne.
Poprawia poziom zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących.
Metodologia badania
Standardowa próbka składa się z podłoży kontaktowych: podłoże TTC agar (dla oznaczania bakterii) oraz Rose Bengal agar (dla oznaczania drożdży i pleśni), metoda jakościowo ilościowa.
Pobranie-posiew metodą odciskową
Inkubacja - temperatura 27 – 30 ° C (24 – 48 godzin dla bakterii i 3 dni dla grzybów).
Interpretacja na podstawie wzorca barwnego. Wynik badań mikrobiologicznych Liczba jtk/płytkę
Co robimy;
wykonujemy kompleksowe badania obejmujące pobieranie próbek z powierzchni roboczych oraz z urządzeń i rąk pracowników.
Skontaktuj się aby zamówić badanie
Doradztwo dla Firm
© 2025 created with VersoGraph
Doradztwo dla Firm
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Standardy