01.09.23r. Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) opublikowała nowe zalecenia dotyczące glicerolu w napojach typu slush-ice, zabraniając ich sprzedaży dzieciom poniżej czwartego roku życia ze względu na potencjalne zagrożenie zatruciem. Glicerol może powodować groźne reakcje, takie jak wstrząs, hipoglikemia i utrata przytomności, gdy dziecko spożywa kilka takich napojów. Dodatkowo, objawy zatrucia glicerolem to nudności i bóle głowy.

Napoje typu slush-ice są szczególnie ryzykowne, ponieważ zawierają więcej glicerolu niż inne produkty mrożone, co jest związane z efektem rozmrożonego śniegu. Ocenę ryzyka przeprowadzono na podstawie założenia, że dziecko wypiło 350 ml napoju o najwyższej zawartości glicerolu (50 000 mg/l), porównując to z progiem, powyżej którego mogą wystąpić niepożądane skutki, uwzględniając średnią masę ciała dzieci poniżej czwartego roku życia. 

FSA otwiera możliwość dostosowania zaleceń w przyszłości, jeśli zostaną wprowadzone nowe limity glicerolu w żywności.

 

Aktualności

 

Doradztwo dla Firm

Verso Konsulting

ul. Kajki 48

62-600 Koło

tel.  515.251.504   (Pn-Pt; 9-17)

mail: biuro@versokonsulting.pl

© 2021 created with VersoGraph

IFS Broker.

ISO 22000.

Alerty prawne.

Nie daj wyprzedzić się Konkurencji

Rozwijaj biznes. Zdobywaj nowe rynki

Wybierz inny standard​

Kariera.

GMP+.

Badania.

ZKP.

HACCP.

IFS Food.

    Nasza oferta

Verso Konsulting

ul. Kajki 48

62-600 Koło

tel.  515.251.504   (Pn-Pt; 9-17)

mail: biuro@versokonsulting.pl


Jak skorzystać z usługi ?

Napisz lub zadzwoń do nas. Po ustaleniu kilku szczegółów przedstawimy Ci ofertę współpracy.

Certyfikacja się opłaca

 

Dzięki wdrożeniu i certyfikowaniu systemu Twoja firma prócz spełnienia wymagań prawnych w przypadku HACCP czy ZKP spełni wymagania dla dostawców dużych sieci handlowych w przypadku IFS co przede wszystkim umożliwi Twojej firmie zdobycie nowych rynków, partnerów handlowych. Współpracujemy z renomowanymi jednostkami certyfikującymi uznanymi zarówno w Europie i na świecie.

 

Jak działamy

 

W ramach współpracy pomagamy naszym Klientom rozwiązać problemy dotyczące wdrożenia systemów zarządzania. Dzięki kompleksowej usłudze

Twoja firma dostaje optymalny system w oparciu o nasze wieloletnie doświadczenia i znajomość najlepszych praktyk branżowych wykorzystując głęboką wiedzę i umiejętności naszych konsultantów. Do każdego wdrożenia podchodzimy indywidualnie tak aby zmaksymalizować korzyści dla Twojej organizacji.

 

 

 

Pozostałe usługi​

KONTAKT

Kontakt

Inne Standardy

 

Verso Konsulting

ul. Kajki 48

62-600 Koło

tel.  515.251504   (Pn-Pt; 9-17)

mail: biuro@versokonsulting.pl

    Nasza oferta

 IFS . HACCP ISO. ZKP.

Kontakt

Badania czystości powierzchni obszaru produkcji i obrotu żywności

Dokonujemy weryfikacji skuteczności mycia i dezynfekcji obszarze produkcji i obrotu żywnością.


Zgodnie z wieloma standardami procesy mycia i dezynfekcji podlegają walidacji. Jednym z badań, które należy wykonać w trakcie walidacji procesów mycia i dezynfekcji, jest sprawdzenie skuteczności mycia.

Zakres oferowanych badań obejmuje oznaczanie:

  • ogólnej liczby drobnoustrojów

  • ogólnej liczby drożdży

  • ogólnej liczby pleśni

  • wykrywanie Salmonella w wymazach z powierzchni

  • wykrywanie Listeria w wymazach z powierzchni 

  • wykrywanie pozostałości białek na powierzchni 

  • wykrywanie pozostałości glutenu na powierzchni 


Korzyści wynikające z przeprowadzenia badań :
 

  • Weryfikacja skuteczności procesów mycia i dezynfekcji

  • Spełnienie wymagań standardów i norm np. IFS, BRC, ISO, HACCP ect.

  • Poprawia bezpieczeństwo poprzez kontrole i badania wewnętrzne.

  • Poprawia poziom zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących.


Metodologia badania

Standardowa próbka składa się z podłoży kontaktowych: podłoże TTC agar (dla oznaczania bakterii) oraz Rose Bengal agar (dla oznaczania drożdży i pleśni), metoda jakościowo ilościowa.
Pobranie-posiew metodą odciskową
Inkubacja - temperatura 27 – 30 ° C (24 – 48 godzin dla bakterii i 3 dni dla grzybów).
Interpretacja na podstawie wzorca barwnego. Wynik badań mikrobiologicznych Liczba jtk/płytkę

Co robimy;

wykonujemy kompleksowe badania obejmujące pobieranie próbek z powierzchni roboczych oraz z urządzeń i rąk pracowników.

Skontaktuj się aby zamówić badanie

Doradztwo dla Firm

 Darmowa wycena

© 2023 created with VersoGraph

Doradztwo dla Firm

Verso Konsulting

ul. Kajki 48

62-600 Koło

tel.  515.251504   (Pn-Pt; 9-17)

mail: biuro@versokonsulting.pl

Standardy

 

Kontakt

Jeśli masz szczegółowe pytania dot. naszej oferty, skontaktuj się z nami 

Doradzamy.