Aktualności
10.07.2025. Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności
Trwają prace nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (projekt UD247). Celem zmian jest dostosowanie przepisów krajowych do prawa unijnego, m.in. w zakresie kontroli, sprawozdawczości i sankcji. Przyjęcie projektu planowane jest na III kwartał 2025 r.
Zmiana zasad powiadamiania GIS o pierwszym wprowadzeniu do obrotu (np. suplementów diety) – ujednolicenie procedur i przepisów karnych.
Usunięcie obowiązku zgłaszania zamiaru wprowadzenia do obrotu niektórych produktów – np. żywności specjalnego przeznaczenia.
Zwolnienie z obowiązku powiadamiania w przypadku żywności wzbogacanej obligatoryjnie.
Likwidacja formy papierowej powiadomień – przejście na system elektroniczny.
Prowadzenie rejestru zgłoszonych produktów przez GIS w systemie SEPIS.
Cyfryzacja procedur rejestracyjnych dla zakładów produkujących i handlujących żywnością niezwierzęcego pochodzenia.
Zaostrzenie kar pieniężnych – m.in. za nieprawidłowe znakowanie, reklamę, działalność bez zgłoszenia, zwiększenie maksymalnej kary do 100-krotności średniego wynagrodzenia.
Nowelizacja ma na celu uproszczenie procedur, poprawę nadzoru oraz wzmocnienie skuteczności egzekwowania przepisów w obszarze bezpieczeństwa żywności.
Zmów rozmowę z konsultantem
Zostaw numer telefonu, nasz dział handlowy skontaktuję się z Państwem w celu przedstawienia oferty. Wypełnienie formularza jest bezpłatne i nie stanowi zawarcia umowy
Doradztwo dla Firm
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251.504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
© 2021 created with VersoGraph
Nasza oferta
© 2025 created with VersoGraph
Doradztwo dla Firm
Verso Konsulting
ul. Kajki 48
62-600 Koło
tel. 515.251.504 (Pn-Pt; 9-17)
mail: biuro@versokonsulting.pl
Jak skorzystać z usługi ?
Napisz lub zadzwoń do nas. Po ustaleniu kilku szczegółów przedstawimy Ci ofertę współpracy.
Certyfikacja się opłaca
Dzięki wdrożeniu i certyfikowaniu systemu Twoja firma prócz spełnienia wymagań prawnych w przypadku HACCP czy ZKP spełni wymagania dla dostawców dużych sieci handlowych w przypadku IFS co przede wszystkim umożliwi Twojej firmie zdobycie nowych rynków, partnerów handlowych. Współpracujemy z renomowanymi jednostkami certyfikującymi uznanymi zarówno w Europie i na świecie.
Jak działamy
W ramach współpracy pomagamy naszym Klientom rozwiązać problemy dotyczące wdrożenia systemów zarządzania. Dzięki kompleksowej usłudze
Twoja firma dostaje optymalny system w oparciu o nasze wieloletnie doświadczenia i znajomość najlepszych praktyk branżowych wykorzystując głęboką wiedzę i umiejętności naszych konsultantów. Do każdego wdrożenia podchodzimy indywidualnie tak aby zmaksymalizować korzyści dla Twojej organizacji.
© 2019 created with VersoGraph
IFS . HACCP . ISO. ZKP.
GMP + standard opracowany w celu zagwarantowania bezpieczeństwa pasz i zapewnienia konsumentów o odpowiedzialnym sposobie ich produkcji, przetwarzania, handlu, przechowywania i transportu.
Od 1 stycznia 2006 r. w obowiązują przepisy rozporządzenia WE 183/2005 dotyczące higieny pasz . Głównym celem tego rozporządzeniu, jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, ze szczególnym uwzględnieniem wymagań higienicznych, zawartych w systemie HACCP.
Standard GMP + obejmuje zarówno wymagania HACCP jak i ISO 22000. Posiadanie certyfikatu GMP+ jest traktowane jako potwierdzeniem spełnienia wymagań "dyrektywy paszowej"
Najczęściej wdrażanymi oraz certyfikowanymi standardami są:
GMP B1 – Produkcja i przetwarzanie dodatków paszowych, premiksów oraz pasz;
GMP B2 – Produkcja i sprzedaż materiałów i dodatków paszowych;
GMP B3 – Sprzedaż, gromadzenie i magazynowanie materiałów paszowych, dodatków paszowych i pasz;
GMP B4 – Transport materiałów paszowych, dodatków paszowych i pasz.
Korzyści wynikające z wdrożenie standardu GMP+:
Certyfikacja zgodnie z GMP plus pozwoli na spełnienie wymagań "dyrektywy paszowej"
Umożliwia zdobycie dużych nowych rynków, partnerów handlowych.
Poprawia bezpieczeństwo pasz.
Poprawia bezpieczeństwo żywności.
Spełnienia wymagań międzynarodowej normy (certyfikat GMP + jest akceptowany na całym świecie).
Obniża koszty
Zapewnienie porównywalności i przejrzystości w całym łańcuchu dostaw
Poprawia poziom zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących.
Co robimy;
Nasi eksperci kompleksowo przygotują i przeprowadzą Twoją firmę przez cały proces wdrożenia aż do certyfikacji systemu GMP+.
Skontaktuj się aby uzyskać więcej informacji
Doradztwo dla Firm
Inne Standardy
Przygotowujemy do certyfikacji w zakresie standardów GMP+.